Ga terug

gemeente/streek filosoof

arthouses arthouses  •  24-12-2021  •  Geen reacties  •  Hoe kunnen wij als gemeente dichtbij je staan?  • 

streekfilosoof

Iedere inwoner van Het Hogeland kan wekelijks aanschuiven of uitnodigen om de gemeente politiek, beleid, oorzaak en gevolg te verklaren of gewoon voor een gesprek. Vragen als: is de politiek onbetrouwbaar.  Is de democratie nog wel democratisch. Is de bureaucratie oorzaak of gevolg van wantrouwen. Niet om met kant en klare antwoorden of oplossingen te komen maar deze zelf te ontdekken. De streekfilosoof laat je de verklaring zelf ontdekken. Wat zijn wel of geen redenen om je met de politiek te bemoeien. Bij een gesprek hanteert de filosoof een socratische manier van vragen stellen. Veel mensen zijn geneigd al snel hun mening weer te geven, maar daarmee wordt een vraag niet meteen beantwoord. Als je je eigen waarheden even ‘parkeert’ kom je veel opener tegenover de vraag staan en de meer of mindere waarheid ervan ontdekken.

Wouter Dijk

Bovenstaand idee is bedoelt om de gemeente het Hogeland dicht bij de inwoners te brengen. Echter bij de burgerparticipatie van de derde generatie ligt het initiatief bij burgers en participeert de gemeente. DUS bij al mijn ideeën en plannen vraag ik niet of de gemeente ze wil uitvoeren, maar wil adviseren, participeren, faciliteren om  samen met anderen (met mij) dit te realiseren. De uitdaging is om burgers en maatschappelijke organisaties meer te laten sturen. Bestuurder zouden af en toe het stuur uit handen moeten geven en achterin de bus moeten gaan zitten en kijken hoe de stuurders het er vanaf brengen en hen vervolgens adviezen geven, hen bijsturen, hen ondersteunen.

Uitleg over geschiktheid idee

Met dit idee stellen wij ons op een vernieuwende wijze open voor de beleving en kijk van inwoners op democratie. Het verkleint de afstand tussen gemeente en inwoners en draagt bij aan een beter contact. Wij gaan nadenken hoe we dit aansprekend en in vaste vorm kunnen gaan organiseren in de toekomst.

Je moet inloggen of je registreren om te kunnen reageren.
    Geen mijlpalen gedefiniëerd