Terug naar stemmen

Open Monumentendag 2022

Monumenten gaan heel lang mee. Vooral daarom zijn ze duurzaam. De gemeente organiseert dit jaar voor het eerst ‘de Duurzaamste Monument Verkiezing’. Hieronder kun je stemmen op je favoriete monument.

In een kort filmpje vertellen de monumenteigenaren waarom hun monument duurzaam is. Op 10 september overhandigt wethouder Eltjo Dijkhuis de prijs aan de winnende deelnemer. Stemmen kon tot en met woensdag 7 september 2022.

■ Onstaborg (filmpje op YouTube)

■ Enne Jans Heerd (filmpje op YouTube)

■ Openluchtmuseum Het Hoogeland (filmpje op YouTube)

Op 10 en 11 september is het Open Monumentendag. Bekijk de deelnemende locaties via www.openmonumentendag.nl en breng een bezoek!

Meer informatie

Open Monumentendag 2022

Onstaborg

Duurzaamheid en archeologie? Het kan! In Sauwerd loopt een uniek project. Dorpsbelangen Sauwerd brengt het oude terrein van de Onstaborg opnieuw tot leven.

Met nieuwe bruggetjes over het water (hoogholtjes) kunnen inwoners en bezoekers een prachtige route lopen.

De borggracht, die in 2022 is opgegraven, dient in de winter als ijsbaan. In de zomer kunnen kanovaarders er omheen peddelen.

Dat is nog eens duurzaam gebruik maken van het landschap!

Enne Jans Heerd

In de groene oase Maarhuizen ligt de mooie en oude boerderij Enne Jans Heerd. Na eeuwenlang gebruikt te zijn als échte boerderij krijgt dit rijksmonument nu een nieuwe functie.

Een plek om natuur en cultuur te beleven. Zo kun je er overnachten, trouwen, teamsessies houden óf naar een voorstelling gaan. Door de restauratie en herbestemming blijft het gebouw optimaal in gebruik.

Bijzonder zijn de lichtdoorlatende zonnepanelen op de schuur, die het gebouw extra duurzaam en energiezuinig maken.

Openluchtmuseum Het Hoogeland

Duurzaamheid is van alle tijden, dat ontdek je in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. De collectie laat onder meer zien hoe mensen in de 19e eeuw leefden en op hun manier duurzaam waren.

Zo werd voedsel voor de wintermaanden bewaard in weckpotten. Zo kon je voor een lange tijd zelfvoorzienend zijn. Ook vind je er de molen ‘David’. 

Deze 132 jaar oude zaagmolen is de voorloper van onze huidige windmolens. Dat duurzaamheid van alle tijden is blijkt maar weer!

Je moet inloggen of je registreren om te kunnen reageren.
 • warffumer

  De molen is zo mooi om aan kinderen uit te leggen hoe windenergie eruitziet echt een prachtig monument.

  2 stemmen  | 
  2
  0
  Geen reacties