Veel aandacht voor wonen in Wehe

Na 3 vergaderingen van de Werkgroep Wehe-den Hoorn over Nieuw leven in Wehe-den Hoorn begint een duidelijke focus zichtbaar te worden. Er is een grote voorkeur voor wonen in het dorp, op 2 locaties: de Ster en het HHC-gebouw. Daarnaast zijn er ook andere voorstellen die de werkgroep gaat uitwerken. Een veiligere en groenere Warfhuisterweg bijvoorbeeld. En een plan om het recreatieve aanbod van Wehe-den Hoorn meer bekend te maken. Dat zou kunnen via een interactieve app. Daarmee kunnen bezoekers van het Kunstcentrum straks na het museumbezoek nog andere aantrekkelijke plekken in de omgeving bezoeken. Inwoners en ondernemers die hier een bijdrage aan willen leveren zijn zeer welkom en kunnen zich aanmelden bij de gemeente via Majorie de Vries, projectteam@hethogeland.nl. Er wordt ook nog nagedacht over een slingerpad rondom Wehe-den Hoorn. Dorpsbelangen heeft hiervoor een voorstel ingediend bij Toukomst voor een financiële bijdrage.

Woonwensen

Om nieuwe woningbouw te kunnen ontwikkelen wil de werkgroep weten welke woonwensen mensen hebben die overwegen om in Wehe-den Hoorn te gaan wonen. Of willen verhuizen in het dorp zelf. Welk type woningen spreekt mensen aan, willen mensen huren of kopen, wat zijn de maximale woonlasten die mensen willen betalen en hoe moet de woonomgeving er uit zien? Om antwoord te krijgen op deze vragen organiseert de werkgroep een open dag begin 2022. Inwoners van Wehe en omliggende dorpen kunnen dan in gesprek gaan met de ontwikkelaar van de Ster en de gemeente om woonwensen aan te geven voor beide locaties. Voor de invulling van het HHC zijn er overigens meer opties dan alleen wonen.

Basisschool

Op dit moment wordt ook onderzocht of de basisschool kan verhuizen naar het HHC-gebouw. Want met een verhuizing van de basisschool ontstaat direct achter het Kunstcentrum de mogelijkheid voor parkeerplaatsen. Namelijk op de locatie van de huidige basisschool. Maar voor de school alleen is het HHC-gebouw te groot. Daarom is er een voorstel geopperd om de basisschool in het HHC-gebouw te combineren met een Kultuurhoes.

Kultuurhoes

Het Kultuurhoes is een initiatief waar het Nationaal Programma Groningen geld voor beschikbaar stelt. Een plek waar de basisschoolleerlingen en andere geïnteresseerden terecht kunnen voor muziek- en theaterlessen, teken- en schilderlessen of fotografie- en computercursussen. Zo’n Kultuurhoes knapt dan het gebouw op en blijft in eerste instantie een jaar bestaan. Op de open dag kunt u ook met de initiatiefnemers van het Kultuurhoes in gesprek.

Open dag

Voor het maken van de keuzes is ook de informatie die we uit het dorp ophalen op de open dag belangrijk. De open dag vindt plaats op 23 april 2022 van 11.00 tot 14.00 uur in het Marnehoes en de Hoornstertil. Na deze dag maken we als werkgroep de keuze met welke plannen we verder gaan. Eind mei 2022 verwachten we hier meer over te kunnen vertellen.

In de Hoornstertil zullen het Kunstcentrum De Ploeg, de eigenaar van de Ster-locatie en de gemeente hun plannen voor het dorp laten zien. 
In het Marnehoes organiseren basisschool ‘t Hoogholtje, Kultuurhoezen en Nieuwe Zaaiplaatsen een aantal activiteiten. Hieronder zie je hun programma.

De leegstaande school in Wehe-den Hoorn zoekt een nieuwe invulling

De Toukomst programma's Kultuurhoezen en Nieuwe Zaaiplaatsen geven graag invulling aan het leegstaande Hogeland College. 
Vanuit een samenwerking tussen basisschool ‘t Hoogholtje, Kultuurhoezen en Nieuwe Zaaiplaatsen willen ze er culturele en educatieve activiteiten aanbieden.

Ben je benieuwd wat er te doen zal zijn? Doe dan mee aan een van onze gratis workshops:  

  • 11 uur - 14 uur: Maskers maken met theaterdocent Sarah van der Meere (doorlopend, vrije inloop)
  • 11 uur - 12 uur: Proefles gitaar door John Koning
  • 12 uur - 13 uur: Workshop Play in a Band door De Rijdende Popschool
  • 13.15 uur - 14.00 uur: Open les cello door Anne Vos-van Dijk

De workshops zijn eenmalig op 23 april 2022 in het Marnehoes aan Kerkstraat 21 in Wehe-den Hoorn. Je hoeft je niet op te geven van tevoren.

14 april 2022

Update 12 juli 2022: Besluiten Wehe-den Hoorn genomen na geslaagde open dag

Lees op deze pagina welke besluiten er zijn genomen.